Search This Blog

Loading...

00184--UGC-NET, English Literature Objective Type Question Answers 1 to 10 [English Literature free notes]

1) “That praises are without reason lavished on the dead, and that the honors due only to excellence are paid to antiquity, is a complaint likely to be always continued by those, who, being able to add nothing to truth, hope for eminence from the heresies of paradox; or those, who: being forced by disappointment upon consolatory expedients, are willing to hope from posterity what the present age refuses, and flatter themselves that the regard which is yet denied by envy, will be at last bestowed by time.”
Who wrote this, and in which work?
A.      Longinus -- On The Sublime               
B.       Sir Philip Sidney -- An Apology For Poetry
C.      Samuel Johnson – Preface To Shakespeare
D.     John Dryden – An Essay Of Dramatic Poesy

Answer:…………………..

2)   Match A with B

                        A                                                          B
a. The Friar                                         1. Theseus
            b. The Host                                          2. Nicholas
c. THE KNIGHT'S TALE                         3. Hubert
d. THE MILLER'S TALE                         4. Harry Bailey

A.      a-3, b-4, c-2, d-1
B.      a-1, b-4, c-3, d-2
C.      a-2, b-3, c-4, d-1
D.     a-3, b-4, c-1, d-2

Answer:……………………..

3)  The following are extracts from the works of literary critics and theorists.  Find out the titles of the works from the options given.

a.      “But criticism, real criticism is essentially the exercise of this very quality. It obeys an instinct prompting it to try to know the best that is known and thought in the world, irrespectively of practice, politics, and everything of the kind; and to value knowledge and thought as they approach this best, without the intrusion of any other considerations whatever. […]Its business is, as I have said, simply to know the best that is known and thought in the world, and by in its turn making this known, to create a current of true and fresh ideas.”

b.      “The all-important fact for the study of literature-or any other mode of communication-is that there are several kinds of meaning. Whether we know and intend it or not, we are all jugglers when we converse, keeping the billiard balls in the air while we balance the cue on our nose. Whether we are active, as in speech or writing, or passive,  as readers or listeners, the total meaning we are engaged with is, almost always, a blend, a combination of several contributory meanings of different types.“

c.       “FANCY, on the contrary, has no other counters to play with, but fixities and definites. The Fancy is indeed no other than a mode of Memory emancipated from the order of time and space; and blended with, and modified by that empirical phenomenon of the will, which we express by the word CHOICE. But equally with the ordinary memory it must receive all its materials ready made from the law of association.”

d.      “One remark in passing: when semiology becomes organized as a science, the question will arise whether or not it properly includes modes of expression based on completely natural signs, such as pantomime. Supposing that the new science welcomes them, its main concern will still be the whole group of systems grounded on the arbitrariness of the sign.”

1.      Practical Criticism                         2. Course in General Linguistics
     
3. The Function of Criticism at the Present Time       4 Biographia Literaria.


A.      a-1, b-3, c-4, d-2
B.      a-2, b-1, c-4, d-3
C.      a-3, b-1, c-4, d-2
D.     a-4, b-3, c-2, d-1

Answer:………………………………………


4)  Find the related terms from the options given below.

a. “… is, when man is capable of being in uncertainties, mysteries, doubts, without any irritable reaching after fact and reason.”

b. A term applied to language which strikes the ear as smooth, pleasant, and musical.

c. “at the bridal chamber"

d.“seize the day”

1. Carpe Diem    2. Euphony  3. Negative Capability                          4. Epithalamion 
A. a-3, b-2, c-4, d-1
B. a-3, b-1, c-4, d-2
C. a-3, b-2, c-1, d-4
D. a-2, b-3, c-4, d-1
Answer:……………………………………..

5) The following statements are about The Faerie Queene  .  Find out the statements that are TRUE.
1. The Faerie Queene addresses itself to 12 great virtues, which are anatomized in 12 books, arranged in 6 Cantos per book.
2. Britomart is the embodiment of ‘true Christianity’.
3. Malbecco is the protective husband of the lascivious Hellenore.
4. Duessa represents the ‘False’ Catholic Church.
5. The Red Crosse Knight bears the emblem of Saint Patrick. 
A. 1, 2, 3 and 4
B. 3 and 4
C.1, 2 and 3
D. 2, 3, 4 and 5
Answer:…………….

6)  Match A and B
            A                                                              B
a.       Daniel Defoe                                      1. Dr.Slop
b.      Samuel Richardson                             2. Squire Allworthy
c.       Henry Fielding                                     3. Friday
d.      Laurence Sterne                                  4. Mr. B

A.      a-3, b-4, c-2, d-1
B.      a-4, b-3, c-2, d-1
C.      a-1, b-2, c-3, d-4
D.     a-2, b-1, c-4,d-3

Answer: ………………………………


7)  Who is the author of the passage given below?

“He shows, however, in the Odyssey (and this further observation deserves attention on many grounds) that, when a great genius is declining, the special token of old age is the love of marvelous tales.  It is clear from many indications that the Odyssey was his second subject. A special proof is the fact that he introduces in that poem remnants of the adventures before llium as episodes, so to say, of the Trojan War. And indeed, he there renders a tribute of mourning and lamentation to his heroes as though he were carrying out a long-cherished purpose. In fact, the Odyssey is simply an epilogue to the Iliad.”

A.      Aristotle
B.      Longinus
C.      Sir Philip Sidney
D.     Matthew Arnold

Answer: ………………….

8)  Match A with B

a.      Lake Poets                               1. Richard Lovelace
b.      Cavalier Poets                         2. Sylvia Plath
c.       Metaphysical Poets                 3. Robert Southey
d.      Confessional Poetry                4. Andrew Marvell


A.      a-4, b-1, c-3, d-2
B.      a-3, b-1, c-4, d-2
C.      a-1, b-3, c-4, d-2
D.     a-3, b-4, c-2, d-1

Answer: ……………………….


9)  "Courage!" he said, and pointed toward the land,
"This mounting wave will roll us shoreward soon."
In the afternoon they came unto a land
In which it seemed always afternoon.
All round the coast the languid air did swoon,
Breathing like one that hath a weary dream.

These lines are taken from which of the following poems?

A.      The Lotos Eaters
B.      Idylls of the King
C.      Tithonus
D.     The Eagle

Answers: …………………………………………



10)  Find out the sources of the quotes.

a.   "Time shall unfold what plaited cunning hides."

b.   Frailty, thy name is woman!

c.    O! beware, my lord, of jealousy;
It is the green-ey'd monster which doth mock
The meat it feeds on.

d.     Full fathom five thy father lies;
Of his bones are coral made;
Those are pearls that were his eyes;
Nothing of him that doth fade,
But doth suffer a sea-change
Into something rich and strange.

1.      Hamlet                  2. The Tempest           3.  Othello       4. King Lear

A.      a-4, b-1, c-3, d-2
B.      a-2, b-3, c-1, d-4
C.      a-3, b-2, c-1, d-4
D.     a-3, b-2, c-4, d-1
Answer:……………………………………..

Answers:

1. C
2. D
3. C
4. A
5. B
6. A
7. B
8. B
9. A
10. A




Labels

Addison (5) ADJECTIVES (2) ADVERBS (1) Agatha Christie (1) American Literature (6) Ann Radcliffe (1) APJ KALAM (1) Aristotle (9) Bacon (1) Bakhtin Mikhail (3) Barthes (8) Becket (1) Ben Jonson (8) Bernard Shaw (4) BERTRAND RUSSEL (1) Blake (1) Blogger's Corner (2) BOOK REVIEW (2) Books (2) Brahman (1) Charles Lamb (3) Chaucer (1) Coleridge (12) COMMUNICATION SKILLS (5) Confucius (1) Critical Thinking (4) Cultural Materialism (1) Daffodils (1) Deconstruction (4) Derrida (3) Doctor Faustus (5) Dr.Johnson (5) Drama (21) Dryden (14) Ecofeminism (1) Edmund Burke (1) EDWARD SAID (1) elegy (1) English Lit. Drama (24) English Lit. Essays (4) English Lit.Poetry (211) Ethics (4) F.R Lewis (4) FALLACY (1) Feminist criticism (10) Fielding (1) Frances Burney (1) Frantz Fanon (2) FREDRIC JAMESON (1) Freud (3) GADAMER (1) GAYATRI SPIVAK (1) General (4) GENETTE (1) GEORG LUKÁCS (1) GILLES DELEUZE (1) Gosson (1) GRAMMAR (84) gramsci (1) GREENBLATT (1) HAROLD BLOOM (1) Harold Pinter (1) Hemmingway (2) Henry James (1) Hillis Miller (2) HOMI K. BHABHA (1) Horace (3) I.A.Richards (6) Indian Philosophy (8) Indian Writing in English (2) Jane Austen (3) John Bunyan (1) John Osborne (1) John Rawls (1) Judaism (1) Kant (1) Keats (1) KERALA PSC/UPSC/BANK CLERK-PO/IFC English Grammar Exercise (82) Knut Hamsun (1) Kristeva (2) Lacan (3) Laurence Sterne (1) LINDA HUTCHEON (1) linguistics (4) LIONEL TRILLING (1) Literary criticism (194) literary terms (25) LOGIC (1) Longinus (4) LUCE IRIGARAY (1) lyric (1) Marlowe (4) Marxist criticism (3) Matthew Arnold (12) METAPHORS (1) MH Abram (2) Michael Drayton (1) MICHEL FOUCAULT (1) Milton (3) Modernism (1) Monroe C.Beardsley (2) Mulla Nasrudin Stories (224) MY POEMS (17) Narratology (1) New Criticism (2) Noel Coward (1) NORTHROP FRYE (1) Norwegian Literature (1) Novel (6) Objective Types (8) Oscar Wilde (2) OSHO TALES (3) PAUL DE MAN (1) PAUL RICOEUR (1) PHILOSOPHY (4) PHOTOS (54) PIERRE FÉLIX GUATTARI (1) Plato (5) Poetry (13) Pope (5) Post-Colonial Reading (2) Postcolonialism (3) Postmodernism (5) poststructuralism (8) Prepositions (4) Psychoanalytic criticism (4) Psychology (3) PYTHAGORAS (1) QUEER THEORY (1) Quotes-Quotes (8) Religion (1) Richardson (1) Robert Frost (7) ROMAN OSIPOVISCH JAKOBSON (1) Romantic criticism (20) Ruskin (1) SAKI (1) Samuel Daniel (1) Samuel Richardson (1) SANDRA GILBERT (1) Saussure (12) Shakespeare (158) Shelley (2) SHORT STORY (1) Showalter (9) Sidney (5) SIMONE DE BEAUVOIR (1) Sir Walter Scott (2) SLAVOJ ZIZEK (1) SONNETS (159) spenser (3) STANLEY FISH (1) structuralism (14) Sunitha Krishnan (1) Surrealism (2) SUSAN GUBAR (1) Sydney (3) T.S.Eliot (11) TED TALK (2) Tennesse Williams (1) Tennyson (1) TERRY EAGLETON (1) The Big Bang Theory (3) Thomas Gray (1) tragedy (1) UGC-NET (10) Upanisads (1) Vedas (1) Vocabulary test (103) W.K.Wimsatt (2) WALTER BENJAMIN (1) Walter Pater (2) Willam Caxton (1) William Empson (2) William Makepeace Thackeray (1) WOLFGANG ISER (1) Wordsworth (14)